Zirkonyum ve Laminate Kaplama

Zirkonyum ve Laminate Kaplama

Zirkonyum ve Laminate

Zirkonyum Kaplama

Günümüzde dişlerin kaplanmasında kullanılan metal destekli porselenler gelişen yeni teknolojiler sayesinde yerini zirkonyum alt yapılı porselenlere bırakmıştır. Zirkonyum porselenleri ışığı geçirdiklerinden dolayı ağızda daha estetik dururlar. Metal destekli kaplamalar zaman zaman diş etinde alerjiye neden olurken, zirkonyum kaplamalar diş eti ile uyum sağlayarak bu tarz durumların oluşmasına neden olmazlar. Zirkonyum porselenlerde alt yapı desteği olarak metal yerine zirkonyum adı verilen bir alaşım kullanılır. Bu madde hem estetik açıdan hemde dayanıklılık açısından güvenilir olduğu için ön ve arka dişlerde rahatlıkla kullanılabilirler. Alt kısımda kalan dişin rengini kapatması sayesinde en koyu diş renginde bile estetik açısından güzel sonuçlar doğurur.

Neden Zirkonyum Porselen tercih etmeliyim ?

  • Işık geçirgenlik özelliği sayesinde doğal bir görünüm sağlar.
  • Isı yalıtımı sayesinde alt dişlere daha az ısı iletilir. Bundan dolayı dişlerde ısı hassasiyeti yaşanmaz.
  • Ağızda herhangi bir problem yaratmayan, diş eti dostu bir materyaldir.
  • Yüksek dirence sahip olan yapısı sayesinde arka dişlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir.
  • Kaplamanın altında herhangi bir metal yansıması olmadığından yapay bir görünüm elde edilmez.
  • Oldukça beyaz ve sağlıklı bir görünüm elde edilir.
  • Diş yüzeyine uyum gösterdiği için dişlerin arasında bakteri oluşumuna sebep verecek bir alan kalmadığından çürümelere neden olmaz.
  • Doku dostu yapısı sayesinde alerjik etkiye neden olmaz.
  • Diş eti ile uyumlu olduğundan dolayı zirkonyum porselenlerde diş eti renklenmesi görünmez.

laminate ve lumineers

Laminate Veneer özellikle; dişlerini tamamen küçülttürmek veya belli bir yaşın üzerinde ortodontik tedaviyle uğraşmak istemeyen kişiler için ideal bir çözümdür.

Laminate veneerler dişlerin ön yüzlerine yapışan porselen yapraklardır. Bu veneerlerin yapılabilmesi için dişten kaldırılan doku çok azdır. Ortalama 0,3-0,7 mm diş dokusu uzaklaştırmak yeterlidir. Daha sonra veneerler istenen renk ve formda hazırlanır ve yapıştırılır. Çok ince olmaları ve metal içermemeleri sebebi ile estetik olarak başarılıdır. Laminate veneerler ışığın geçmesine imkan tanıyarak, uygulandığı dişlerin gerçek gibi görünmesini sağlar. Bu özelliği ile flaş ve disko ışıklarında da gerçek diş gibi görünür. (Bu ışıklarda, içinde metal olan diş kaplamaları siyah leke olarak görünürler).

Laminaların ışık geçirgenliği kullanılan porselene ve yapım tekniğine göre de değişir. Laminate diş tedavi süreci kısadır. İlk muayenede dişler daha kesilmeden hastadan bir ölçü alınır. Bu model ile laboratuarda özel bir malzemeden mock-up (prova çalışması) uygulaması yapılır. Doktor ve hasta 3 boyutlu bu model üzerinde fikir birliğine varma şansını yakalar. Böylece dişleriniz daha kesilmeden nasıl olacağını 3 boyutlu olarak görme şansınız olur.

Laminalar minimum hazırlama gerektirmeleri, sigara, çay, kahve gibi ajanlarla boyanmamaları ve ışık geçirme özellikleri ile doğal dişten ayırt edilemezler. Sizin ve hekiminizin birlikte karar verdiği form ve uzunlukta yapılmış plastik geçici veneerler yapıştırılır. Bunlar porselen veneerler gelene kadar dişlerinizi korumak açısından da önemlidir. Aynı zamanda bu geçiciler gerekli düzeltmeler için ikinci bir 3 boyutlu model görevini görür. Dişlerin yüz ile uyumu kontrol edilir, gerekli aşındırma ve ilaveler ile yüze uygun ideal gülüş tespit edilir. Laboratuarda bu modele göre porselen veneerler hazırlanır ve yapıştırılır. Porselen veneerler çok ince olmalarına rağmen yapıştırıldıklarında kırılmaya karşı çok dayanıklıdır. Özel bir yöntemle (bonding rezin) yapıştırma işlemi gerçekleşir ve yapıştıktan sonra laminate veneeri dişten ayırmak mümkün değildir. Ancak doğal diş gibi aşındırarak uzaklaştırılabilirler.

Veneerler çok ince olmalarına rağmen yapıştırıldıklarında kırılmaya karşı çok dayanıklıdır. Özel bir yöntemle (bonding rezin) yapıştırma işlemi gerçekleşir ve yapıştıktan sonra laminate veneeri dişten ayırmak mümkün değildir.

porselen dolgular

Diş Dolgusu; dişlerimiz çürüdüğünde var olan madde kaybını telafi etmek için, dişin çürük kısmının temizlenip, dişe uygun malzemelerle restore edilmesidir.

Ağızda, dolgu yapılamayacak kadar madde kaybına uğramış bir dişi kuron kaplamak yerine ölçü alarak eksik kısımları porselenden hazırlayıp, orijinal dişi kullanmaya devam etmek mümkündür.

Porselen dolgu yöntemi dişeti seviyesinin altına inen çürüklerde veya dişin içine çivi yerleştirilmesi gerekli görülen çürüklerde iki seansta dişe eski görüntüsünü ve fonksiyonunu kazandırmaktadır.

Porselen dolgular, laboratuvarda hazırlanıp cilalandığı için mükemmel parlak yüzeylere sahiptirler. Kullanılan porselenler, santimetrekareye 6 tonluk basınca direnç gösterebilen porselenlerdir. Bu dayanıklılıklarından ötürü aynı bölgede bir daha dolgu yeniletmeye ihtiyaç kalmaz.

IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular, ağız içi restorasyon materyalleri arasında diş dokusuna en uygun malzemedir.

Laboratuvarda hazırlanan porselen dolgularda, estetiğin yanı sıra komşu dişlerle optimum düzeyde kontak sağlanmaktadır. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuvar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Dişin; kırık, çürük veya eski dolgulu kısmını uzaklaştırdıktan sonra, dişin kalan sağlam bölümünün ölçüsü alınarak laboratuvara yollanır. Laboratuvar ortamında hazırlanan model, IPS makinesine alınarak fonksiyonel ve sağlam dolgular elde edilir.

Porselenler, dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile uyumlu malzemelerdir. Sertliği, dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz. Porselen diş dolguları, kompozit dolgular gibi aşınmaz. Böylece daha önce kesilip (çepeçevre diş küçültülerek) kuron yapılmamış olur. Sonuç olarak hiçbir dişi kesmeye gerek kalmaz.

lamine kaplama nedir?

Lamine kaplamalar, diş ölçülerine göre hazırlanmış özel yaprak şeklinde porselenlerdir. Bu kaplamalar diş üzerine takma tırnak şeklinde gelir ve kimyasal olarak bağlanır. Lamine kaplamalar genellikle dişler çok küçükse, dişlerin dizilimi, boyutu ya da şeklinde herhangi bir sorun varsa kullanılır. Koruyucu hekimlik olarak düşünüldüğünde dişleri koruması bakımından lamine kaplamalar oldukça önemlidir. Ancak çok dikkatli yapılması gerekir. Lamine kaplamaların yapıştırılma kısmı çok önemlidir. Yapıştırma işleminde özel lamine yapıştırıcısı kullanılır. Bundaki amaç dişlerin lamineye güçlü olarak bağlanmasını ve çıkmamasını sağlamaktır. Lamine kaplama yapılırken diş ve diş eti ilişkisinin doğal olması gerekmektedir.

Bu kaplamalar çok kalın olmadığı için ışığı geçiren bir yapıları vardır. Bundan dolayı diş üzerinde doğal bir görünüm sağlanır. Ön diş bölümünde uygulanan bu kaplama genellikle diş estetiğini sağlamak amacıyla kullanılır. Lamine kaplamalar diğer kaplamalarla karşılaştırıldığında diş mine dokusuna fazla zarar verilmediği için daha çok tercih edilir.

Zirkonyum ve Laminate Kaplama Fiyatları, Güncel Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi Ne Kadar?

Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu sebeple 0242 518 1999 no’lu telefondan Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi arayarak merak ettiğiniz hizmetler yada Ağız ve Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yada Sitemizde bulunan Fiyat Talep Formunu Doldurun, Biz Sizi Arayalım.

Önemli Uyarı!

Bu makale ile genel ağız sağlığı ve diş tedavileri hakkındaki konulara ilişkin bilgi verilmesi ve bu konuların anlaşılmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Bununla profesyonel tavsiye, tanı ya da tedavi amaçlanmamaktadır. Sağlık durumunuza ya da tedaviye yönelik tüm sorularınızı her zaman diş hekiminizin ya da alanında yetkin bir sağlık uzmanın tavsiyesine başvurun.

Ağız ve Diş bakımı, ağız ve diş sağlığı konuları ve tedaviler

Özel Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz’de protez, koruyucu diş hekimliği, pedodonti (çocuk dişleri), ortodonti (çapraşık dişler), endodonti (kanal tedavisi), konservatif tedavi, periodontoloji (dişeti hastalıkları) ve ağız cerrahisi gibi diş hekimliğinin temel dallarına yönelik tüm tedaviler uygulanıyor. Bunların yanı sıra Estetik Diş Hekimliği, Lazer Dişhekimliği, İleri İmplantoloji, İleri Ağız ve Çene Cerrahisi, Temporamandibuler (TME) ile genel anestezi altında diş hekimliği uygulamaları gibi özel branşlarda da hizmet veriyoruz.

×

Merhaba!

Temel Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile hızlıca görüşme başlatabilir veya randevu almak için hemen yazabilirsiniz

×