Diş Dolgusu Konservatif Diş Tedavisi
Diş Çürüğü Oluşumu
Diş çürükleri soğuk algınlığından sonra en yaygın ve sık görülen rahatsızlıktır.
Ağız içinin normal florasında bakteriler bulunmaktadır. Bakteriler tüm besinleri (şeker ve nişastayı) asitlere dönüştürürler. Bakteriler, asit, besin artıkları ve tükürük birleşerek diş üzerinde tutunan bir plak oluştururlar.
Bakteri plağının içindeki asitler mine yüzeyinin çözünmesine neden olur ve diş üzerinde oluklar, girintiler (kaviteler) açarlar. Dişin iç yapılarına ulaşacak kadar derinleşmeden önce kaviteler genellikle ağrısızdır.
Yemekten sonraki 20 dakika plak ve bakteri aktivasyonunun en yoğun olduğu zaman dilimidir. Şekerler ve nişastalı yiyecekler (karbonhidratlar) diş çürüğü riskini artırırlar. Yapışkan besinler diş yüzeyi üzerinde kaldıkları için zararlıdırlar. Sık sık atıştırmak, diş yüzeyinin asitlerle temas süresini artırdığından çürük riskini artırır.
Diş Çürüğünün Yol Açtığı Semptomlar
Diş ağrısı – Özellikle tatlı, sıcak, soğuk yiyecek ve içeceklerden sonra
Diş üzerinde çukurcuk ve oluklar oluşması
Diş apsesi
Diş kırılması
Diş hassasiyeti
Diş üzerinde çiğneme yapamamak
diş çürüklerinin teşhisi ve tedavisi
Rutin ağız içi muayenesinde diş çürüklerinin erken dönemde tesbiti yapılabilir. Ara yüz çürüklerinin tespit edilmesinde diş röntgen filmi yardımcı olur.
Diş Çürüklerinin Tedavisi
Bir kere kaybedilen diş dokusu tekrar oluşmaz ancak tedavi ile ilerlemesi durdurulabilir ve kaybedilmiş doku dolgu maddeleri ile restore edilir. Tedavinin asıl amacı dişi korumak ve şikayetleri iyileştirmektir. Diş çürüğünün erken dönemde tedavi edilmesi, ilerlemiş bir çürüğün tedavi edilmesinden hem daha kolay hem de maddi olarak daha ucuzdur. Çürüğün temizlenmesi esnasında ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi uygulanabilir. . İdeal olarak diş çürüklerinin önlenmesinin en iyi yolu doğru ağız hijyeninin öğrenilmesidir
kompozit dolgu (beyaz dolgu)
Halk arasında beyaz dolgu olarak da bilinen diş rengindeki dolgulardır. Kompozit reçine esaslı malzemeden yapılmışlardır. Hamur kıvamındayken dişe yerleştirilip halojen ya da led ışık kaynağı ile sert kıvama getirilirler. Dişe kimyasal olarak bağlanırlar. İyi yapılmış bir kompozit dolgunun varlığını ayırt etmek zordur.
kompozit dolguların dayanıklılığı ve ömrü ne kadardır?
Gelişen teknoloji ile birlikte kullandığımız kompozit dolguların içeriği sağlamlaştırılmıştır. Çürük temizlendikten sonra geriye kalan diş dokusuna kimyasal olarak bağlanarak dişin kırılmalara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Kompozit dolgunun ömrü ne kadardır?
Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
amalgam dolgu kompozit dolgu ile değiştirilebilir mi?
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.
inley ve onley diş restorasyonları
İnley ve onleyler normal bir dolgu yapılamayacak kadar çürümüş veya kırılmış arka dişlerde uygulanan restorasyonlardır. Çoğu zaman kuron (kaplama) ya göre dişten daha az madde kaybına neden olurlar. Dişten ölçü alınarak laboratuvar ortamında hazırlandıkları için indirek dolgu olarak da bilinirler. Özel bir kompozit dolgu malzemesi ya da porselenden üretilirler.
neden inley-onley?
Dişteki geniş bir çürük temizlendikten ya da dişe kanal tedavisi yapıldıktan sonra geriye kalan sağlam diş dokusu her zaman basit bir dolgu yapmak için yeterli olamayabilir.
Böyle bir durumda kuron (kaplama ) yapmak geriye kalan sağlam diş dokusunu biraz daha küçültmeyi gerektirir oysa inley/onley restorasyonlar geriye kalan bu dokuyu koruyarak dişin eksik bölümlerini tamamlamayı sağlar. Böylece diş daha dayanıklı ve fonksiyonel hale gelir. Laboratuvar ortamında model üzerinde hazırlandıkları için ağız içinde direk yapılan geleneksel dolgulara göre komşu diş ve dokularla çok daha uyumlu olurlar, özellikle komşu dişlerle arasında gıda birikmesi gibi problemler minimuma indirgenir.
diş erozyonu ve abrazyonu nedir?
Erozyon, bazı kimyasal maddelere bağlı olarak diş dokusundan kayıp olmasıdır. Genellikle gastrik problemleri olan ve aşırı miktarda asitli içecekler tüketen kişilerde görülür.
Abrazyon ise mekanik nedenlere bağlı olarak diş dokusundan kayıp olmasıdır. Sert bir fırça ile dişleri sertçe fırçalamak, iğne ısırmak gibi alışkanlıklar yol açabilir.
Diş erozyonu ve abrazyonu boyutuna göre kompozit dolgu ya da porselen bir restorasyon ile tedavi edilebilmektedir.
Dişlerde Neden Hassasiyet Oluşur?
Normalde dişleri sıcak, soğuk, ekşi ve tatlı gibi dış etkilerden mine tabakası korur. Erozyon, abrazyon veya çürüğe bağlı olarak mine kaybedilmiş ise iç tabaka olan hassas dentin tabakası açığa çıkar. Dentinde uyaranları ileten sinir uçları bulunur ve bu nedenle hassasiyet hissedilir.
Hassasiyet Nasıl Tedavi Edilir?
Erken dönemlerde, piyasada bulunabilen koruyucu ve hassasiyet giderici diş macunları yararlı olabilir. Yeterli etkinin sağlanabilmesi için uzun periyotlar süresince kullanılmaları gerekir. Eğer erozyon / abrazyon / çürük kavitesi mevcut ise dolgu yapılması gereklidir.
bonding uygulaması (adeziv sistem)
Bonding uygulaması dişlerdeki şekil bozukluklarının düzeltilmesi, dişler arasındaki boşlukların kapatılması için yapılan kozmetik bir işlemdir.
Bonding İngilizcede yapıştırmak anlamına gelmektedir. Bonding uygulamasında hekim diş renginize en uygun renkteki kompozit dolgu malzemesini özel yapıştırıcılarla (adeziv) dişe yapıştırır. Bu işlem yapılırken dişinize geri dönüşümsüz bir zarar verilmemektedir. Çoğu zaman dişten hiç aşındırma yapılmadan malzeme dişin üzerine yapıştırılır.
bonding uygulaması ağrılı bir işlem midir?
Genellikle anestezi yapılmasına gerek yoktur. Dişlerinde hassasiyet hisseden bazı hastalarda çok az miktarda yapılan anestezi yeterli olmaktadır.
Konservatif diş tedavisi – diş dolgusu Fiyatları, Güncel Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi Ne Kadar?
Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu sebeple 0242 518 1999 no’lu telefondan Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi arayarak merak ettiğiniz hizmetler yada Ağız ve Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yada Sitemizde bulunan Fiyat Talep Formunu Doldurun, Biz Sizi Arayalım.
Ağız ve Diş bakımı, ağız ve diş sağlığı konuları ve tedaviler
Özel Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz’de protez, koruyucu diş hekimliği, pedodonti (çocuk dişleri), ortodonti (çapraşık dişler), endodonti (kanal tedavisi), konservatif tedavi, periodontoloji (dişeti hastalıkları) ve ağız cerrahisi gibi diş hekimliğinin temel dallarına yönelik tüm tedaviler uygulanıyor. Bunların yanı sıra Estetik Diş Hekimliği, Lazer Dişhekimliği, İleri İmplantoloji, İleri Ağız ve Çene Cerrahisi, Temporamandibuler (TME) ile genel anestezi altında diş hekimliği uygulamaları gibi özel branşlarda da hizmet veriyoruz.