Endodonti ( Kök Kanal Tedavisi )

ENDODONTI KÖK KANAL TEDAVISI

ENDODONTI

Hastalarımız açısından dental işlemler arasında en korkutucu ve anlaşılması zor tedavi genellikle kanal tedavisidir. Kliniğimizde yaptığımız endodontik tedavi prosedürünün ana hatlarını burada özetleyerek, hastalarımızın kanal tedavisi konusundaki merak ve korkusunu gidermeyi amaç edindik.

Kök kanal tedavisinin işleyişini anlayabilmek için, öncelikle kısaca diş anatomisini anlamaya ihtiyacımız var.

Dişin dişetinin yukarı bölgesinde görünen kısmına ‘kuron’; ağızda görünmeyen ve kemik içinde kalan kısmına ise ‘kök’ adı verilir. Bir diş, birkaç tabakadan oluşur. En dış katman; dişeti sınırının üzerinde görülen kısım ‘mine’ adını alır. Mine vücudumuzdaki en sert ve mineralize olmuş maddedir. Dişeti sınırının altında ‘sement’ adı verilen madde kök yüzeyini kaplar. Mine ve sement tabakalarının altında ise ‘dentin’ adı verilen bir yapı mevcuttur. Dentin de hemen hemen kemik kadar sert olmakla birlikte, minenin aksine sinir uçlarını içinde bulunduran bir yapıdır.

Dentinin bir alt yapısı ise ‘pulpa’ adını alır. Pulpa küçük ve büyük kan damarları, bağ dokusu, sinir fibrilleri, ve çeşitli hücrelerden meydana gelir. Bir dişin büyüme ve gelişmesi sırasında pulpanın görevi onu beslemektir. Bir diş tamamen geliştiğinde, pulpanın tek fonksiyonu ise; ağrıyı ileterek zarar gördüğünü ya da enfekte olduğunu (iltihaplandığını) haber vermektir.

Bazen pulpa iltihaplanabilir. Bu durumda kök kanal tedavisi ile pulpanın çıkarılması gerekir. Kanal tedavisi böyle bir dişi ağızda tutmanın tek yoludur. Gelişimini tamamlamış bir diş, pulpası olmadan da fonksiyonunu başarıyla sürdürebilir.

DIŞ PULPASI ENFEKTE DURUMU

Pulpanın enfekte olmasının yani iltihaplanarak zarar görmesinin en genel yolu tedavi edilmemiş çürüklerdir. Her insanın ağızının içinde bir miktar bakteri mevcuttur ve bunlar normal şartlarda herhangi bir zarar vermezler. Fakat bazıları karbonhidrat (şeker) içeren yiyecek ya da içecekleri metabolize ederek (yani parçalayarak) asit çıkarırlar. Bu asitler de mine ve dentine zarar verir. Bu şekilde oluşan çürükler tedavi edilmeden bırakıldığında, bakteriler dentinin altındaki pulpa (sinir) dokusuna kadar ilerleyerek, onun açığa çıkmasına ve iltihaplanmasına sebep olurlar. Pulpa ayrıca dişe gelen bir travma sonucu da enfekte olabilir. Dişe gelen şiddetli bir darbe sonucu, çene kemiği yoluyla dişe iletilen kan dolaşımı kesilebilir ve böylece pulpa dokusu zamanla canlılığını kaybeder.

Pulpanın enfekte olmasının bir başka yolu da diş çevresinde uzun süreli periodontal (dişeti ve çevresi) hastalığın bulunmasıdır. Bakteriler iltihaplı dişeti yoluyla kök yüzeyine açılan minik yan kanallardan dişin pulpasına ulaşarak ‘retrograd enfeksiyon’ dediğimiz iltihaplanmaya yol açarlar.

*Dişin enfekte olmasının yolu ne olursa olsun tedavi edilmezse zamanla dişi çevreleyen çene kemiği bölgesinde ağrılı bir apseye yol açabilir.

ILTIHAPLI DIŞ NASIL ANLAŞILIR?

Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı uzun süreli hassasiyetler oluşuyorsa, ısırma ile ağrı duyuluyorsa bir enfeksiyon varlığından söz edilebilir.

Aynı zamanda herhangi bir ağrı olmaksızın dişin renginin ciddi şekilde değişikliği veya çevre dişeti dokularında oluşmuş şişlik bir dental enfeksiyon işaretidir.

Bazı durumlarda bu gibi hiçbir belirti olmaksızın dental ve radyografik muayeneler sonucu elde edilen bulgular dişin kök-kanal tedavisi görmesi gerektiğini ortaya çıkarabilir.

Bir dişin enfeksiyonunda antibiyotik kullanım ne ölçüde gereklidir?

Normal şartlardaki bir kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur.

Yaygın bir şişlik varlığında vücudun savunma sistemini ve enfeksiyonla mücadeleyi güçlendirmek amacıyla hekiminiz size antibiyotik verebilir.

KÖK KANAL TEDAVISINDE AĞRI DUYULUR MU?

Kök kanal tedavisi hem hekim hem de hasta açısından sabır ve özveri gerektiren bir tedavidir. Hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda tedavi öncesi söz konusu diş ve çevresine anestezi uygular. Elde edilen uyuşukluk sayesinde hasta hiçbir ağrı duymaz.

HER DIŞIN KANAL SAYISI BIRBIRINDEN FARKLIMIDIR?

Ağızın ön bölgesinde bulunan kesici ve kanin dişlerin genellikle 1 kökü ve bunun içinde 1 yada 2 kanal bulunur. Ağızın yan tarafındaki küçük azı dişlerinin çoğunlukla 2 kök ve 2 ya da 1 kanalları mevcuttur. Üst çenedeki büyük azıları genelde 3 kök ve 3 ya da 4 kanalları varken, alt çenedeki büyük azıların 2 kök ve 3 ya da 4 kanalları bulunur.

*Tüm bu sayılar birer genellemedir. Bazen fazladan birtakım kök ve kanalların bulunması da mümkündür.

KÖK KANAL TEDAVISI AŞAMALARI NELERDIR VE KAÇ SEANS SÜRER?

1. Lokal anestezi yapılması: diş ve çevre dokuların uyuşturulması.
2. Diş çürüğünün temizlenerek kök kanallarının açılması.
3. Radyografi (röntgen) çekilerek kanal uzunluğunun tespit edilmesi.
4. Kök kanallarının içeriğinin (pulpa dokusunun) çıkarılarak temizlenmesi.
5. Çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanallarının şekillendirilmesi.
6. Kök kanallarının dezenfeksiyonu: mikroorganizmalardan arındırılması.
7. Kök kanallarının doldurulması.

*Kök kanallarının doldurulmasının amacı kanal boşluğunun hermetik olarak doldurularak mikroorganizmalara ve doku likitlerine karşı bir bariyer oluşturmaktır. Böylece diş cansız olmasına rağmen ağızda varlığını başarıyla sürdürebilir.

* Kanal tedavisi dişin durumuna, hekimin kararına göre genellikle tek seansta tamamlanır. Ancak enfeksiyonlu dişlerde tedavi birkaç seans sürebilir.

* Kanal tedavisinin fiyatı dişin kanal sayısı ve enfeksiyonunun durumuna göre farklılık göstermektedir, fiyat bilgisi için kliniğimizde ücretsiz muayene olabilirsiniz.

KANAL TEDAVISI SONRASINDA AĞRI DUYULUR MU?

Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikayetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca efektif olarak kullanmamak veya antienflamatuar bir ilaç kullanmaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir.

KÖK KANAL TEDAVISININ BAŞARISIZ OLDUĞUNU NASIL ANLAYABILIRIM?

Doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90-95 arasındadır. Eğer tedavi sırasında kökler içinde pulpa dokusu kaldıysa (varolan ve atlanan bir kanalın tedavi edilmemesi sonucu olabilir), kök kanal dolgusunun iyi yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızıntısıyla , işlem sırasında perforasyon (delinme) gibi nedenlerle dişin zarar görmesiyle ya da kökler arası bölgede kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisi başarısız olabilir. Başarısız bir kanal tedavisinden sonra çoğu zaman ısırırken veya spontan ağrı meydana gelir.

KÖK KANAL TEDAVISININ BAŞARISIZLIĞI DURUMUNDA NE YAPILMALI

Çoğunlukla kanal tedavisi yenilenerek, varsa hata giderilerek çözüme ulaşılır. Eski kanal dolgusu çıkarılır, dişin kanalı tekrar şekillendirilerek temizlenir, ilaçlanır ve yeniden doldurulur.

Eğer bu işlemle de sonuç alınamıyorsa ‘kök ucu rezeksiyonu’ adı verilen cerrahi müdahale uygulanır. Bu işlem sırasında diş köküne ulaşılır; bu bölge ve çevresi cerrahi olarak temizlenir ve kapatılır. Çok köklü dişlerde enfekte kök çıkarılır. Eğer cerrahi müdahale ile de çözüme ulaşılamıyorsa; o dişin çekimi uygun görülebilir.

KANAL TEDAVISI NE KADAR SÜRER?

Kanal tedavisi dişin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle tek seansta 30-60 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda 2 seansta gerekebilmektedir. Kanal tedavisi yapılırken de genellikle ağrı hissedilmez bunun sebebi işlem yapılmadan önce uygulanan lokal anestezidir. Kanal tedavisi yapılmaması durumunda ilerleyen çürük, diş pulpası ve çevre dokularda daha büyük harabiyetler meydana getirirler bunun sonucu olarak dişte kırılmalar ve çevre dokularda enfeksiyonlar meydana gelebilir daha da ilerleme olursa diş kaybedilebilir.

Kanal tedavisi fiyatları uygulama yapılan dişin kök-kanal sayısına göre değişkenlik göstermektedir.

Diş hekimliğinin uzmanlık dallarından biri olan diş dolgusu da tanım olarak dişin çürük veya aşınma sebebiyle dış yapısında oluşan bozuklukların belli yöntemlerle düzeltilmesidir. Dolgu yapıldığında diş daha uzun süre canlı kalıp işlevlerini yerine getirebilir. Ancak dolgu yapıldıktan sonra da diş bakımına özen gösterilmelidir. Yeteri kadar ağız hijyeni sağlanılmayan durumlarda da dolgu yapılan dişte de çürüme meydana gelebilir.

Bazı durumlarda dolgular değiştirilebilir. Örneğin; eski tip amalgam dolgularda estetik açıdan rahatsızlık verdiğinde yeni bir dolgu ile değiştirilebilmektedir.

Endodonti – Kök Kanal Tedavisi Fiyatları, Güncel Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi Ne Kadar?

Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu sebeple 0242 518 1999 no’lu telefondan Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi arayarak merak ettiğiniz hizmetler yada Ağız ve Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yada Sitemizde bulunan Fiyat Talep Formunu Doldurun, Biz Sizi Arayalım.

Önemli Uyarı!

Bu makale ile genel ağız sağlığı ve diş tedavileri hakkındaki konulara ilişkin bilgi verilmesi ve bu konuların anlaşılmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Bununla profesyonel tavsiye, tanı ya da tedavi amaçlanmamaktadır. Sağlık durumunuza ya da tedaviye yönelik tüm sorularınızı her zaman diş hekiminizin ya da alanında yetkin bir sağlık uzmanın tavsiyesine başvurun.

Ağız ve Diş bakımı, ağız ve diş sağlığı konuları ve tedaviler

Özel Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz’de protez, koruyucu diş hekimliği, pedodonti (çocuk dişleri), ortodonti (çapraşık dişler), endodonti (kanal tedavisi), konservatif tedavi, periodontoloji (dişeti hastalıkları) ve ağız cerrahisi gibi diş hekimliğinin temel dallarına yönelik tüm tedaviler uygulanıyor. Bunların yanı sıra Estetik Diş Hekimliği, Lazer Dişhekimliği, İleri İmplantoloji, İleri Ağız ve Çene Cerrahisi, Temporamandibuler (TME) ile genel anestezi altında diş hekimliği uygulamaları gibi özel branşlarda da hizmet veriyoruz.

×

Merhaba!

Temel Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile hızlıca görüşme başlatabilir veya randevu almak için hemen yazabilirsiniz

×