DİŞ BEYAZLATMA BLEACHING
DIŞ BEYAZLATMA TEDAVISI ( BLEACHING )
Diş beyazlatma tedavileri genellikle dişlerinin renginden memnun olmayan , kısmi protez yaptıran hastalarımızın , yeni dişleriyle kendi dişlerinin estetik uyumunu sağlamak için tercih ettikleri bir tedavi yöntemidir. Evde veya klinikte farklı iki şekilde uygulanabilir. Ev tipi beyazlatma yönteminde hazırlanan apareyler içine beyazlatma jeli gösterildiği gibi uygulanıp günde 4-6 saat uygulanır ve tedavi 6 gün boyunca sürdürülür. Klinikte yapılan uygulama ise 60 – 75 dakika süren ve tek seansda biten bir uygulama yöntemidir. Daha çabuk sonuç alındığı için genelde tercih edilen yöntemdir.
Orta dereceli sarı-kahverengi renklenmelerden açık griye kadar olan , ilaç kullanımına, sigara, kahve veya çay tüketimine bağlı yüzeysel renklenmelerde diş beyazlatma uygulanabilir. Diş hassasiyeti olan hastalarda, mikro çatlakların varlığında, çok genç ve periapikal hastalıklı dişlerde riskli bir uygulamalıdır.
EV TIPI DIŞ BEYAZLATMA UYGULAMASI
Ev Tipi diş beyazlatma uygulamasında hastaların alt ve üst çenelerinden alınan ölçüyle kişiye özel diş beyazlatma plağıhazırlanır.
Diş hekimi hastaya uygun diş beyazlatıcı jeli seçer ve doz ayarlaması yapılır. Belirlenen zaman süresince (günde 4-6 saat) kalıplar içine diş beyazlatıcı jel yerleştirilerek dişlere takılır. Genellikle diş beyazlatma uygulaması daha pratik olması dolayısıyla geceleri yapılır. Diş beyazlatma uygulaması dişteki renkleşmenin derecesine bağlı olarak 5-7 gün süresince devam eder.
Diş beyazlatma işlemi süresince gelişebilecek sıcak-soğuk diş hassasiyetleri dişlere yapılacak flor uygulamalarıyla ortadan kaldırılır.
OFIS TIPI DIŞ BEYAZLATMA UYGULAMASI
Klinikte diş hekimi tarafından uygulanan daha hızlı ve etkili diş beyazlatmanın sağlandığı yöntemdir. Diş etleri koruyucu maddelerle izole edilerek yüksek konsantrasyondaki diş beyazlatıcı kimyasal ajanlar dişlere uygulanır. Özel ışık cihazlarıyla diş beyazlatıcı madde aktive edilerek diş beyazlatma işlemini gerçekleştirmesi sağlanır.
Bu özel ışık cihazları ve lazer cihazları tek başlarına beyazlatma işlemini gerçekleştiremezler. Bu cihazların görevi diş beyazlatma maddesinin aktive olmasını sağlamaktır. Ofis tipi beyazlatma işlemi 2 adet 30 dakikalık seans toplam 1 saat kadar sürer. Güvenli bir yöntemdir. Diş minelerine zarar vermez. Dişlerinde aşınma ya da dişlerinde çatlaklar olan bireylerde dişte hassasiyetler görülebilir. Flor uygulamalarıyla bu diş şikayetleri ortadan kaldırılır.
Yapılan çalışmalarda, beyazlatma işleminin diş ve çevre dokular üzerinde hiç bir zararlı etkisi olmadığı görülmüştür. Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra oluşabilecek hassasiyetleri önlemek için hastaya flour uygulaması yapılabilir. Hassasiyet uygulama yapıldıktan 1-2 gün içinde tamamen ortadan kalkacaktır.
Diş beyazlatma işlemi sırasında çay – kahve – sigara – kola- kırmızı şarap gibi diş renklendirici gıdalardan uzak durulmalıdır.
Son araştırmalar, ofis tipi diş beyazlatma ertesinde, ev tipi diş beyazlatma yönteminin destek olarak devam ettirilmesini tavsiye etmektedir.
Dişlerde bulunan diş çürükleri, diş çatlakları, dişlerdeki kırık bölgeler, kullanılan diş beyazlatma jelinin bu bölgeler vasıtasıyla diş hassasiyeti oluşturmasına neden olabilir. Bu tür diş problemleri mutlaka diş beyazlatma işlemi öncesinde ortadan kaldırılmalıdır.
KANAL TEDAVILI DIŞLERDE BEYAZLATMA
Kanal tedavisi görmüş ve renk değiştirmiş dişlerde beyazlatma ofiste hekim tarafından yapılır.
İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli beyazlama sağlanmış ise işlem sonlandırılır. Biraz daha beyazlama isteniyorsa dişin içerisine koyulan ilaç değiştirilerek 1 hafta daha beklenir.
TRAVMA SONRASI RENKLENMELER
Bu tür renklenmeler, şiddetli bir travma sonrasında dişin kuronal kısmında bulunan kılcal kan damarlarının yırtılmasıyla ve kan hücrelerinin dentin tübüllerine girerek içerdikleri Fe-sülfid ( demir -sülfid) nedeniyle oluşturdukları renklenmelerdir.
Dişin canlı olduğu vakalarda nadiren de olsa kendiliğinden düzelebilir. Ancak diş nekroze olmuşsa renkte bir düzelme olmaz. Bu durumda kanal tedavisini takiben pulpa odasına uygulanan beyazlatma ajanları ile diş beyazlatılır.
DIŞ ÇÜRÜKLERI
Diş yüzeylerinde oluşan çürükler de dişlerde çeşitli renklenmelere neden olur.
Bu renklenmeler genelede gri, kahverengi ve siyaha yakın ender olarakta beyaz, opak renkli alanlar şeklinde görülür. Bu renklenmeler çürük bölgelerin temizlenip dişin doğal rengine yakın dolgu materyalleri kullanılarak tedavi edilir.
Diş Beyazlatma ( Bleaching ) Fiyatları, Güncel Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi Ne Kadar?
Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu sebeple 0242 518 1999 no’lu telefondan Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi arayarak merak ettiğiniz hizmetler yada Ağız ve Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yada Sitemizde bulunan Fiyat Talep Formunu Doldurun, Biz Sizi Arayalım.
Ağız ve Diş bakımı, ağız ve diş sağlığı konuları ve tedaviler
Özel Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz’de protez, koruyucu diş hekimliği, pedodonti (çocuk dişleri), ortodonti (çapraşık dişler), endodonti (kanal tedavisi), konservatif tedavi, periodontoloji (dişeti hastalıkları) ve ağız cerrahisi gibi diş hekimliğinin temel dallarına yönelik tüm tedaviler uygulanıyor. Bunların yanı sıra Estetik Diş Hekimliği, Lazer Dişhekimliği, İleri İmplantoloji, İleri Ağız ve Çene Cerrahisi, Temporamandibuler (TME) ile genel anestezi altında diş hekimliği uygulamaları gibi özel branşlarda da hizmet veriyoruz.